Od jakiegoś czasu w sklepach można znaleźć coraz więcej naturalnych, tłoczonych soków. Początkowo producentów takich soków nie było wielu, lecz aktualnie ich liczba szybko rośnie. Jest to zupełnie zrozumiałem, bowiem klienci bardzo chętnie kupują te soki, nie tylko z uwagi na ich smak, ale też i liczne wartości odżywcze. Jak okazuje się bowiem, zawierają one dużo większą ilość składników odżywczych, witamin i minerałów niż soki produkowane z koncentratów. Już nie wspominając o napojach udających soki, w których większość zawartości to cukier, syrop glukozowy czy niekiedy nawet barwniki i konserwanty.
Przy tłoczonych sokach wszystko wygląda inaczej, do nich nie dodaje się praktycznie nic. Warzywa i owoce są dokładnie myte, a następnie wyciskane na zimno w specjalnych prasach. To sprawia, że nie dzieje się nic z witaminami i minerałami, które nie są niszczone. Takie soki są oferowane w kilku rodzajach.
Dużym zainteresowaniem się cieszą soki zwane jednodniowymi, zamykane w butelkach bezpośrednio po tłoczeniu. Konsumenci sięgają też chętnie po produkty w workach z kranikiem. W takich przypadkach producent soków malinowych używa dodatkowej pasteryzacji w odpowiedniej temperaturze, co przedłuża okres ważności nawet do pół roku. Jeżeli więc ktoś lubi pić owocowe soki, to najlepiej jeśli będzie wybierał te tłoczone. Są one pełne witamin i minerałów, bez dodatków i wypełniaczy. A co najistotniejsze, może je pić cała rodzina, ponieważ tego typu soki bez problemów dawać można nawet małym dzieciom.